7 Şubat 2017 Salı

KANARYA


KANARYA KUŞUNUN TARİHÇESİ


Kanaryaların ana vatanı olarak Atlas Okyanusunda bulunan Canary isimli ada topluluğu bilinse de asıl olarak ilk keşfedildikleri yer Canary adalar topluluğunun yakınlarında olan ve “köpek adası“ denilen bir adadır.Sonraki dönemlerde köpek adası denilen adadan Canary adalarına gelmişlerdir.Canary adalarının 1402 senesinde Jean de Bethancourt tarafından ele geçirilip Kastil (Castille) krallığına bağlanmasından  sonra bu adalarda yakalanan ve  güzel ötüşleri ile ünlü bu kuşlar kral IV Charles’a hediye olarak getirilmişlerdir.Yine Afrika kıtasının batısında bulunan Maderè ye Acorès adaları ile Afrika’nın güneyindeki Cap ilk yabani türlerinin yaşadığı yerlerdir.

Sarı Kanarya 



1400’lü yıllarda varlığı bilinen kanaryalar çok az bulundukları ve bu yıllarda çok pahalı olduklarından sadece zengin ailelerin evlerinde yer bulabilmişler ve yaygınlaşamamışlardır.İsveçli doğa bilimci Conzad Gesner 100 sene sonra yazdığı kitapta yukarıda söylediğimiz gibi “ Kanaryaların İngiltere’de tanınmış kuşlar olduğunu fakat çok pahalı oldukları için sadece zenginlerin evinde görülebildiklerini yazmıştır.Başka bir doğa bilimci olan Olina’ya göre 1622 senesinde Canary adalarına çıkan İspanyollar tarafından yakalanan ve Avrupa’ye getirilmek için gemilere yüklenen kanaryalar Avrupa’ya getirilirken İtalya açıklarında batan gemiden kaçarak Elbe adası ve İtalya kıyılarına yayılarak bu bölgelerde üreyip çoğalmışlardır.Gerek buralarda yakalanan kanaryalar ve gerekse daha sonraları Afrika adalarından Avrupa’ya getirtilen yabani kanaryalar kısa bir zamanda kafes hayatına alıştırılmışlardır. Önceleri asilzade saraylarında,özel kuşhanelerde bakılan ve üretilen kanaryalar, zamanla halk arasında geniş talep görmüştür.

Kanarya Kuşu

17. yüzyıldan itibaren İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda ve İtalya'da profesyonel anlamda yetiştiriciğe başlanılmıştır. Harz'da, Bavyera'da, Saksonya'da yetiştirme çiftlikleri açılmıştır.Bu çiftliklerde yeni ırklar yetiştirilmiş ve kanarya sevenlerin beğenisine sunulmuştur.
Almanya’da 1600  tarihinde Nünberg’ten ötücü kuşlar ihraç edilmiştir. Bu ihracat ile beraber 1700 yıllarının sonlarına doğru da kanaryaların ötüşlerine önem verilmeye başlanmıştır.

17 . yüzyıldan itibaren bilhassa Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ye Hol1anda’da fenni bakim ve yetiştiriciliğe başlanmıştır. 1709 yılında Fransa kraliyet sarayı kuşhaneleri müdürü Hervieux De Chantelaup’a göre şekil ye renkleri ile Ötüşleri değişik 29 çeşit evcil tür elde edilmiştir. Ve 4 cinste melez (Katir) mevcut imiş. Elde edilen evcil kanaryalar yabani kanaryalardan daha cüsseli olmuştur.


Kanarya Adaları

1 yorum:

  1. Neden bazı kuşlar gerçekten şarkı söyler de, bazıları yalnızca garip sesler çıkarır? Bunu da kesin olarak kimse bilmiyor. Aslında seslerin değişik oluşunun fizik nedeni apaçıktır. Bazı kuşlarda ötme organları ötekilerden çok daha fazla gelişmiştir.

    YanıtlaSil