10 Şubat 2017 Cuma

PAPAĞAN

PAPAĞAN

Papağanlar ; Afrika ,Amerika,Asya ve Okyanusya’nın tropikal ormanlık alanlarında yaşayan, kıvrık gagalı, dilleri kalın ve etli, tüyleri  parlak, sıcak bölgelerde yaşayan kuşlardır. Taklit yolu ile konuşabilme ve duyduğu seslerin aynısını çıkartabilme özellikleri olduğundan, Dünya genelinde ilgi görür ve evcil olarak beslenirler. Türkiye’de bulunan türleri Yeşil papağan ve İskender papağanıdır.


Yeşil Papağan


            Papağanlar öncelikli olarak dil yapılarına göre gruplandırılırlar:

1)    Düzgün ve kaygan dilliler: Bu sınıfta olan papağanlar genellikle ceviz ve meyve ile beslenirler.
2)    Fırça dilliler: Bu sınıfta olan papağanlar genelde bitki- meyve özü ile beslenirler.

PAPAĞANLARIN ÖZELLİKLERİ:

Papağanların ayakları kısadır ve ayaklarında iki önde ikisi arkada olmak üzere dört parmağı vardır. Arkaya yönelik birinci ve dördüncü parmakları geriden kavrar ve tırmanma anında gagalarını da üçüncü bir ayak gibi kullanarak çeviklik ile tırmanabilirler. Bu özelliklerinden dolayı en iyi tırmanıcı kuşlar olarak kabul edilmişlerdir.Papağanların kıvrık olan üst gagası hareketlidir, yemek yeme sırasında alt gagasını tabla vazifesi görecek şekilde kullanırlar. Papağanlar ,gaga yapıları ve  kısa /sert dilleri sayesinde kabuklu yemişleri soyup yerken zorluk çekmezler.Papağanların kanatları vücutlarına oranla kısadır fakat bu onun iyi uçucu bir kuş olmasını engellemez. Doğal hayatlarında genelde gruplar halinde çığlık çığlığa uçan sürüler halinde yaşarlar. Kakadu adı verilen ve Avsuturalya’da yaşayan papağanlar binlerce kuştan oluşan sürüler kurabilirler.


Papağan Gagası


PAPAĞANLARIN RENKLERİ:

Papağanlar beslenirken ve dinlenirken çok sakin yapıdadırlar. Papağan tüyleri yeşil hakim olmak üzere kırmızı, mavi, sarı, beyaz ve siyah olabilir. 



Papağan Renkleri


PAPAĞANLARIN YAŞAM ALANLARI:

Papağanların doğal yaşam alanı tropikal ve sıcak bölgelerdeki ağaçlardır. Yuvalarını ağaç kovuklarına veya kaya yarıklarına yaparlar. Doğal yaşam alanları ağaçlar olduğundan, evde kafeste beslenen papağanların kafeslerinin içine kemirmeleri ve çiğnemeleri için ağaç parçaları koymak faydalı olur. Papağan çiftleri birbirlerine bağlıdır ve uzun seneler beraber yaşarlar. İri papağanlar yılda 2-3 yumurta yaparlarken, daha küçük papağan türleri daha fazla yumurta yaparlar.


Papağan Yuvası


PAPAĞANLARIN KONUŞMASI:

Papağanların, hafızalarının çok kuvvetli olmalarından dolayı  insan sesini ve diğer sesleri dinleyerek ezberleme ve tekrarlama kabiliyetleri vardır ve bu kabiliyetleri sebebi ile , ilgi gören ve evlerde kafeslerde beslenen kuşlardır. Doğal ortamında yaşayan papağanların bu özelliği yoktur, doğadaki papağanlar kendiliklerinden insan sesini taklit etmez ve evcil yaşamdaki papağanlar gibi kelimeleri tekrar etmezler.Papağanlar arasında hafızası en kuvvetlilerden  ve konuşmaya en yatkın olanlardan  papağan Jako Papağanıdır. Papağan cinsleri arasında konuşma yeteneği olarak  erkek papağanlar , dişi papağanlardan  daha üstündürler.

PAPAĞANLAR NE YER – NE KADAR YAŞAR :

Papağanlar tohum,tomurcuk, çiçek, meyveler ile beslenirler bununla beraber hayvansal besin alan birkaç papağan türü de vardır.
Doğal ortamlarında 65-70 yıl kadar yaşayabilen papağanlar kafes ortamında 35-40 sene yaşayabilmektedir. Kafes ortamında daha uzun yaşayan papağanlar görülmüş olsa bile ortalama ömürleri 35- 40 senedir.

PAPAĞANLARIN ZARARLARI :

Doğal ortamlarında kalabalık sürüler halinde dolaşarak tarımsal ürünlere zarar verdiklerinden çiftçiler tarafından avlanmaktadırlar. Kafes ortamına ve ev hayatına kolay alışabilen papağanların  “papağan hastalığı “ ( psittakozu ) adı verilen hastalığı insanlara bulaşarak zarar verebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder